Ismertető

 

A Bibliatanulmányokról

Rövid történeti áttekintés

A hetednapi adventisták szombatiskolája általában megegyezik más egyházak vasárnapi iskolájával. Különbséget jelent azonban, hogy résztvevőit nem csupán a gyermekek, hanem bármely korosztály alkothatja. Legfontosabb célja, hogy Krisztus tanítványaivá nevelje hallgatóit. Négy alapvető szándéka a hit, a közösségi élet fejlesztése, más emberi csoportok elérése és a világmisszió.

A szombatiskolai munka kezdetei 1852-re nyúlnak vissza, amikor James White megírta az első szombatiskolai leckéket a gyermekek és a fiatalok számára az Ifjúsági Segítő című lapban. Az első rendszeres csoportot 1853-ban szervezte meg White a New York államban lévő Rochesterben. A felnőttek számára 1863-ban, a fiatalok részére pedig 1869-ben publikálták az első szombatiskolai tanulmányt. Az utóbbi esztendőben a szombatiskola intézményének kiépítését is megkezdték. Kinevezték az első szombatiskolai tisztségviselőket, és rendszeres jelentést készítettek a résztvevők számáról. Megszülettek az első segédanyagok a tanítók és a tisztviselők részére. Az első szombatiskolai egyesületet 1877-ben szervezték meg Kaliforniában, majd a következő évben létrejött a szombatiskolai egyesületeket összefogó intézmény 5851 taggal és 177 szombatiskolával.

A következő évtizedekben a különböző gyermekkorcsoportok számára készítettek speciális tanulmányokat. Szombatiskolai énekeskönyvet is publikáltak. Az adományokat pedig fokozatosan világmissziós célokra használták fel. Az egyházszervezeti változásokkal párhuzamosan világszervezeti szinten 1901-től a Generál Konferencia Szombatiskolai Osztálya koordinálta a munkát, ezért a szombatiskolai egyesületeket feloszlatták.

Az 1910-es években vezették be a 13. szombatiskola rendszerét, amelynek eredményeként az összegyűjtött adományokat speciális világmissziós cél(ok)ra használták fel. A szombatiskolai munka több évtizedes továbbfejlődésének eredményeként 1992-ben 2004 országban működött 687 különböző nyelven, 71893 szombatiskolában 8 786 693 taggal. Világmissziós célokra 43,565 millió dollárt adományoztak résztvevői. A felnőttek számára készült tanulmányokon kívül hét más korcsoport (0-3, 4-6, 7-9, 10-12, 12-14, 15-18, 19-30 évesek) számára állítottak elő tananyagot és szerveztek csoportokat.

A Bibliatanulmányok fórumáról

A cél

A weboldal látogatóinak lehetőségük van gondolataik, véleményük kifejezésére az aktuális napi tanulmány alatt elhelyezkedő fórumon.

Az üzenetek közül mindig a legutóbb érkezettek vannak felül.

Ezzel az elrendezéssel az a cél, hogy az aktuális téma köré csoportosuló, újonnan érkezett üzenetek a lehető legnagyobb láthatóságot kapják meg, és így megteremtődjenek a feltételei egy közösség kialakulásának a Bibliatanulmányok körül.

Üzenetek küldése

Üzenetet úgy lehet küldeni, hogy kitöltjük a "Név"-ből, "Üzenet"-ből és "Kód"-ból álló űrlapot, és a "Küldés" gombra kattintunk.

A "Kód"-nak az a célja, hogy megakadályozza azt, hogy automatikus mechanizmus segítségével tömeges (leginkább spam jellegű) üzenetek árasszák el a fórumot. A képen megjelenő számot be kell gépelni a kis szövegbeviteli mezőbe.

Bejelentkezett állapotban nem kell kitölteni a "Név" és "Kód" mezőt az üzenetek küldésekor.

Bejelentkezés és regisztráció

A bejelentkezés az üzenetek alatt lévő űrlap segítségével, a regisztráció során beállított e-mail cím és jelszó megadásával történik.

A regisztráció egy e-mail cím, egy név, és egy jelszó (kétszeri) megadásával lehetséges, a bejelentkezési űrlap alatt elhelyezkedő űrlapon. A sikeres regisztráció egyben bejelentkezés is, amit onnan lehet látni, hogy az üzenetküldő űrlapon a "Név" mező ki van töltve.

A regisztráció során érdemes ügyelni arra, hogy valódi, működő e-mail címet adjunk meg, mert csak ezáltal válik használhatóvá a fórum e-mail küldő szolgáltatása, amely (feliratkozás esetén) a fórumra érkező üzeneteket elküldi a megadott címre.

Erre a szolgáltatásra a bejelentkezett állapotban megjelenő, az adatok módosítására szolgáló űrlapon lehet feliratkozni a megfelelő jelölőnégyzet bejelölésével, majd a "Módosítás" gombra kattintással.

A moderálás szabályai

A fórumot egy barátságos, élő közegnek szeretnénk látni, ahol egymás gondolatai által épülhetünk, megismerhetjük mások nézeteit, gondolatvilágát, elképzeléseit a világról - és megoszhatjuk a sajátjainkat.

Mivel a látogatók elsősorban azért keresik fel ezt a weboldalt, hogy a Bibliát kutassák a Bibliatanulmányokat használva vezérfonalként, ezért azt várjuk, hogy a hozzászólások is elsősorban az aktuális téma köré fognak csoportosulni.

Az olyan üzeneteket, amik nem illenek bele az oldal jellegébe (közönséges hangvétel, személyeskedés) moderálni (törölni) fogjuk.

A tanulmány témájához nem szorosan kapcsolódó kérdéseket érdemes lehet az Adventista Fórum-on felvetni.