Az egészséges gyomor és bélrendszer hosszú távon biztosítja az egészséget, a jobb közérzetet és a teljesebb életet. Van néhány fontos szabály, amelyek talán nyilvánvalónak tűnnek, mégis gyakran megszegjük őket. Fontos, hogy ezeket az alapelveket gondosan betartsuk, hiszen nagyon sok gyomor- és emésztőrendszeri panaszt megelőzhetünk, illetve megszűntethetünk segítségükkel.

HELYES ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK

1. ÉTKEZÉSEK

 w Bőséges reggeli - Biztosítja az energiát, a megfelelő vércukorszintet.
 w Mértékletes ebéd
 w Vacsora Legyen könnyű - 3-4 órával lefekvés előtt fogyasszuk! Legideálisabb elhagyni - rövid böjt, ill. ha üres gyomor, akkor pihentetőbb az alvás.

2. KERÜLJÜK A NASSOLÁST!

3. ALAPOS RÁGÁS
 w A félig megrágott étel fokozza a gázképződést.

4. AZ ÉTKEZÉSEK LEGYENEK NYUGODT, BOLDOG ALKALMAK!

AZ ÉTELEK HELYES MEGVÁLASZTÁSA

1. Miből álljon az étrend?

Étrendünk alapja:
 w Gabonafélék
 w Gyümölcsök
 w Zöldségfélék
 w Hüvelyesek
 w Olajos magvak

2. Egy étkezésen belül 4 - 5 féle étel összeállításával biztosíthatjuk a megfelelő vitamin- és ásványi anyag szükségletünket.

3. A növényi eredetű fehérjék segítségével biztosíthatjuk fehérjeszükségletünket, ugyanakkor nagy előnyük, hogy, alacsony zsírtartalmúak és nem tartalmaznak koleszterint.

4. A természetes, finomítatlan ételek a legjobbak!
Rostok: Székrekedés megelőzése, vércukorszint jobb szinten tartása, a vastagbélrák kialakulásának megelőzése.

5. Kerüljük a cukros ételeket! - Üres kalória!

6. Csökkentsük a zsiradékbevitelt!
Óvakodjunk a telített zsíroktól és a finomított növényi olajoktól! Használjunk helyette kis mennyiségben alacsony zsírtartalmú ételeket! Például: Diófélék, avokadó, olívabogyó

7. Igyunk elegendő mennyiségű vizet!

8. Óvakodjunk a túl forró, vagy a túl hideg ételektől!

9. Kerüljük az irritáló anyagokat! Ilyenek a dohány, az alkohol és egyes fűszerek. (bors, fahéj, szegfűszeg, kakaó, stb.)

főoldal I főzési tanácsok I receptek