FŐZÉSI TANÁCSOK
Az ételek tárolása

 

Ételek tárolása

A helyes tárolásnál fontos, hogy megelőzzük...
w A baktériumok növekedését és a penészesedést
w Az ételek kiszáradását
w A bogarakat
w A zsiradékok avasodását

Ételtárolási típusok:

w Száraz tárolás
w Hűtés
w Fagyasztás
w Szárítás
w Konzerválás

Hűtés

w A legjobb hőmérséklet 4 C alatt tárolni
w Tárolóedények: üveg, műanyag vagy kerámiaedény (kerüljük a fémedényt)
w Gyorsan hűtsük le az ételeket:
     Lapos edénybe tegyük az ételt
     Jeges vízben gyorsabban lehűl
w Írjuk rá a dátumot minden maradékra

Fagyasztás

w Használjunk légmentes tárolóedényeket, hogy megakadályozzuk az ételek fagyasztás közben való kiszáradását
w Címkékre írjunk dátumot
w A fagyasztott ételeket a hűtőben olvasszuk ki, hogy megakadályozzuk a baktériumok növekedését és az étel megromlását
w Ne fagyasszuk le a már egyszer kiolvadt ételeket...
w Így csökken az étel íze, minősége és tápanyagértéke

Gyümölcsök tárolása

w A hibás gyümölcsöket mindig válogassuk ki
w Mossuk meg
w Az egészséges gyümölcsöket szobahőmérsékleten tároljuk
      Ha már jó érett, tegyük hűtőbe
      Néhány gyümölcs gyorsabban érik papírzacskóban: pl avokádó
w A szárított gyümölcsöket légmentes dobozban tároljuk
w A főtt gyümölcsöket hűtsük le

Zöldségek tárolása

w A gyökeres zöldségeket sötét, száraz, hideg helyen tároljuk. A burgonyát ne tároljuk hűtőben
w A friss zöldségeket nylon zacskókban tároljuk a hűtőben
w Válogassuk ki a nem egészséges zöldségeket
w Ne tároljunk megmaradt főtt zöldségeket
       Különösen a zöld színűeket, melyek színüket elvesztik

Gabonafélék és olajos magvak tárolása

w A gabonaféléket és olajos magvakat, különösen a teljes őrlésű liszteket hideg helyen kellene tárolni, hogy megvédjük a bogaraktól és az avasodástól
w A kenyérféléket néhány napig szobahőmérsékleten tárolhatjuk
       A fagyasztás megakadályozza a penészesedést
       Lefagyaszthatjuk a kenyeret
w A száraztésztákat, keményítőt, és finomított lisztet tarthatjuk szobahőmérsékleten

Hüvelyesek tárolása

w A száraz babféléket légmentes nylon zacskókban vagy üveg/műanyag tárolóedényekben tároljuk 6-12 hónapig
w A megáztatott babokat lefagyaszthatjuk
        Ez is csökkentheti a főzési időt
w A főtt babfélék: hűtsük vagy fagyasszuk
w Tofu: Borítsuk be vízzel. Legalább kétnaponta cseréljük rajta a vizet

főoldal I étkezési tanácsok I receptek